27 Aralık 2009 Pazar

Moğollar'dan Yeni Albüm: "Umut Yolunu Bulur"

Sadece Türk Rock Müziği'nin değil, Türk Müziği'nin önemli gruplarından olan ve -arada bir dağılma dönemi yaşasa da- 1967'den itibaren Türkiye'ye damgasını vuran efsane grup Moğollar'ın 5 yıl aradan sonra "Umut Yolunu Bulur" isimli yeni albümü çıktı.

Albümle ilgili olarak grubun resmi sitesinden yapılan duyuru şu şekilde:

"Geçtiğimiz sene 40. kuruluş yılını görkemli bir Türkiye turnesi ile kutlayan, Türk Rock Müziği’nin öncü temsilcisi Moğollar; içerisine onlarca kaydı, sayısız deneysel performansı ve birçok ulusal ve uluslararası ödülü sığdırdığı kariyerine, beş yıllık bir aradan sonra ‘Umut Yolunu Bulur’ isimli albümüyle devam ediyor. Sevenlerine en son 2004 yılında Emre Plak tarafından yayımlanan ‘Yürüdük Durmadan‘ albümleriyle seslenen Moğollar; bu aranın ardından yeni bir albümle dinleyicisine ulaşıyor.

Cahit Berkay, Taner Öngür, Engin Yörükoğlu, ve Serhat Ersöz’den oluşan çekirdek kadrosuna, 2008’de Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca’yı solist olarak dâhil eden Moğollar; ‘Umut Yolunu Bulur’ albümlerinin kayıtları sırasında müzisyen Utku Ünal’ı da, 2.davulcu olarak ekibine kattı. Genişleyen ve güçlenen kadrosuyla Moğollar, kırk yılı aşkın müzik kariyerine, yeni bir albüm ekleyerek devam ediyor.

Kayıtları S.E.S.’de gerçekleştirilen, Moğollar’ın on birinci stüdyo albümü ‘Umut Yolunu Bulur’, on iki yeni Moğollar şarkısı içeriyor. Genelinde, söz ve müziği Cahit Berkay ve Taner Öngür’e ait olan şarkıların yanı sıra; albümde Nazım Hikmet ve Can Yücel’in şiirlerinden etkilenerek hazırlanmış beş şarkı bulunuyor. Yapımını, Emre Plak’ın üstlendiği ‘Umut Yolunu Bulur’ isimli son Moğollar çalışmasının miksleri Jamiroquai ve Underworld gibi dünyaca tanınan grupların prodüktörü Mike Nielsen; masteringi ise Pink Floyd, Bob Geldof gibi isimlerle çalışmış efsanevi ses mühendisi Andy Jackson tarafından gerçekleştirildi.

Öğrenmenin ve deneyimlemenin sınırı olmadığına inanan ve zaten yıllardır bu düsturdan beslenen Moğollar, hem kulaklarımızın aşina olduğu, hem de yepyeni pırıltılar barındıran ‘Umut Yolunu Bulur‘ adlı albümleri ile, çoğumuzdan daha genç ve dinamik olduklarını bir kez daha gösteriyor ve 40 yıllık macera dolu yolculuğuna kaldığı yerden devam ediyor."

Albümdeki Eserler

1. Çaya Kaç Şeker
Söz: Can Yücel Müzik: Cahit Berkay
2. Geri Sar
Söz & Müzik: Cahit Berkay
3. Haydarpaşa Merdivenleri
Söz: Nazım Hikmet Müzik: Cahit Berkay
4. Yalan
Söz: Funda Tatar Müzik: Cahit Berkay
5. Umut Yolunu Bulur
Söz: Gonca Özel Müzik: Cahit Berkay
6. Moğol Miskeri
Müzik: Cahit Berkay
7. Kadınlarımız
Söz: Nazım Hikmet Müzik: Ruhi Su, Taner Öngür
8. Kriz Bastı
Söz & Müzik: Cahit Berkay
9. Bulutlar Adam Öldürmesin
Söz: Nazım Hikmet Müzik: Taner Öngür
10. Günler
Söz: Nazım Hikmet Müzik: Taner Öngür
11. Alarm
Söz & Müzik: Taner Öngür
12. Uğur Mumcu Anısına
Müzik: Cahit Berkay

Not: Albümdeki şarkıların 30'ar saniyelik tanıtımlarını buradan dinleyebilir ve albümün siparişini verebilirsiniz.

Not 2: Moğollar grubu, albümlerinin çıkmasının ardından 19 Aralık 2009 Cumartesi günü Okan Bayülgen'in sunduğu Disko Kralı programına konuk oldu. Programda, bir ara yeni albümlerinden şarkılar seslendiren Moğollar, tek şarkı söyleyecekken başta Okan Bayülgen olmak üzere seyircilerin ısrarı üzerine toplam 4 şarkı söyledi ve Okan Bayülgen'in yorulduklarını düşünmesi üzerine sahneden indi. Programın sonunda ise bir şarkı daha seslendirdiler ve gerek stüdyodakilere gerekse de TV başındaki izleyicilere adeta mini bir konser vererek güzel anlar yaşattılar.


9 Aralık 2009 Çarşamba

Muhammedü'l-Emin: Hz. Muhammed'in Peygamberlik Öncesi Hayatı

Muhammedü'l-Emin: Hz. Muhammed'in Peygamberlik Öncesi Hayatı
Casim Avcı
Hayykitap
1. Baskı, İstanbul, Ağustos 2008
Türkçe, 158 Sayfa

Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.), daima peygamberlik dönemi ile ele alınmış ve ona göre değerlendirilmiştir. Tamam, peygamber olması onun en büyük özelliği ve bu dönemin incelenmesi, tartışılması, kitaplar yazılması gerekir; ama Hz. Muhammed'in hayatına baktığımızda, peygamberliğinin, hayatının yaklaşık 1/3'ü gibi bir süre kapladığını görüyoruz. Yani Peygamberimizin 61 yıllık (571-632) hayatının ancak son 22 (610-632) yılının peygamberlik dönemi olduğunu görüyoruz. Halbuki, peygamberimizin hayatının 2/3'ünü, yani yaklaşık 40 yılını kapsayan dönem ise maalesef hep göz ardı edildi, incelenmedi, kitaplar yazılmadı, tartışılmadı, var olanlar ise rivayetler ya da bölük pörçük bilgiler şeklindeydi ve aslında halen de öyle.

Hz. Muhammed, 20 Nisan (9 Rebîülevvel) 571 tarihinde doğmuş (kitapta yer alan bilgiye göre, bir başka rivayete göre de doğumu 17 Haziran -12 Rebîülevvel- 569), 610 yılı Ramazan ayında (tahminen 27. gecesinde) Hira'da iken sabaha karşı Cebrâil meleğin gelerek Allah tarafından peygamber olarak görevlendirildiğini bildirmesi ve ilk vahiy/emir olan "Oku!" (İkra') emrini bildirmesi ile peygamberliği başlamış ve 632 yılında vefatıyla maddî hayatı son bulmuştur.

"Muhammedü'l-Emin: Hz. Muhammed'in Peygamberlik Öncesi Hayatı" isimli kitap, adından da anlaşılacağı üzere, Hz. Muhammed'in peygamberlikten önceki dönemini ele alıyor. Bu yönüyle kitap, hem bu konudaki eksikleri gideriyor hem de bu alandaki ilk kitap olma özelliğini taşıyor. Kitap, İslam öncesi Mekke'nin ve onun özelinde Arabistan'ın siyasî, dinî, ekonomik ve sosyal hayatını; Hz. Muhammed'in ailesini, soyunu, kabilesini, doğumuyla birlikte çocukluğunu, gençliğini, ticaret hayatını, yaşadıklarını, kişisel özelliklerini, evliliğini ve son olarak da ilk vahyin gelmesi ile peygamber oluşunu anlatıyor. Bu bilgilerle birlikte, biraz daha özele inip, mesela Hz. Muhammed'in de herkes gibi çocukluk zamanında çocukluğunu yaşadığına (yaramazlık yaptığını mesela), annesinin onu "oğlum, yavrum" (örneğin "benim oğlum büyük bir insan olacak") şeklinde sevdiğine, vs. özel insani yönlere de giriyor.

Kitap, her ne kadar peygamberlik çalışma çabalamayla kazanılan bir unvan olmasa da, Hz. Muhammed'in peygamberliğe gidiş sürecini güzel bir şekilde anlatıyor.

Kitabı herkesin okumasını tavsiye ediyorum. Özellikle de araştırma yapanların, Hz. Muhammed'in hayatını inceleyenlerin, İslam dinini inceleyenlerin, biyografi sevenlerin mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum.


ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...