12 Şubat 2012 Pazar

Bir Hipnoz Macerası


Bir Hipnoz Macerası
Bülent Şenyürek/ Zeynep Müge Kasaroğlu
Akis Kitap

1. Baskı, İstanbul, Mart 2008
Türkçe, 348 Sayfa

Hipnoz konusu hiç kuşkusuz insanların ilgisini çeken ama bir o kadar da korkutan bir konu. "Acaba yanlış bir şeylere yönlendirilirsem", "acaba uyanamazsam" gibi endişe ve sorular insanların zihnini kurcalamaktadır. Bunda hiç kuşkusuz, TV'deki hipnozla ilgili şovlar, dizi ve filmlerdeki hipnozla ilgili algılar ve bazı hipnotistlerin düzenbaz ve şovmence tavırları etkili olmaktadır.

Hipnotist, NLP uzmanı, psikolog gibi unvanlara sahip Bülent Şenyürek ve Z. Müge Kasaroğlu, hipnoz ile ilgili olarak, hem hipnozun ne olduğunu ve ne olmadığını anlatmak, hem de insanların kendi kendilerine hipnoz (otohipnoz) yapmalarını öğretmek için bu kitabı yazmış.

Dikkat! Hipnoz öğrenmek istemiyorsanız, sakın bu kitabı okumayın!

Henüz ilk sayfasında, sizi bu uyarıyla karşılıyor kitap ve içeriği hakkında bilgi veriyor. Kitap, ders çalışma, sınav kaygısı ve sınavlarda başarılı olma gibi bir konuyu temel alarak hipnozu anlatıyor ve otohipnoz yapmayı öğretiyor.

Kitap tür olarak farklı bir yerde duruyor. Kitap, roman ile psikoloji / kişisel gelişim türlerinin karışımı bir türde, daha doğrusu, didaktik metinler, ifadeler romana yedirilerek okuyucuya sunuluyor. Her ne kadar, yazarlar kitabı fantastik ve gizemli bir roman olarak ifade etseler de kitap, ne tam anlamıyla bir roman ne de tam anlamıyla bir eğitim veya kişisel gelişim kitabı. İkisinin arasında ya da karışımında bir kitap.

Değişim bir anda olur. Değişmeye karar verdiğin o anda. Ama sonuçlarını mücadele ettikçe ve emek harcadıkça alırsın. (S. 92)

Herkesin hayatında bir çağrı vardır. Bu bazen bir kelime, bazen bir gülümseme, bazen bir kitap, bazen de bir maildir. Maalesef bazen de bir hastalık, bir kaza veya bir kayıptır. Herkes hayatının bir anında bu çağrıyla karşılaşır ve ona kulak verirse hayatı değişir. (S. 103)

Hipnoz Saati ve Trans CD hediyeli olarak okuyucuya ulaştırılan kitapta, Cem adında, lise son sınıf öğrencisinin hipnoz ile tanışmasını ve hayatının değişmesini okuyoruz. Cem, son derece haylaz, tembel, sorumsuz bir öğrencidir. Ailesi ile de arası iyi değildir ve hatta ailesi tarafından bile "Sana bundan sonra karışmayacağız, ne hâlin varsa gör" denilerek dışlanmıştır. Tam bu zamanlarda, bir vesileyle hipnozu araştırırken, kim olduğunu bilmediği, adı sanı bilinmeyen birinden bir e-posta alır. Gizemli Hipnozcu adını verdiği bu kişi, Cem'i adeta adım adım takip etmekte, onun ne yaptığını ve yapmadığını sanki onu gözlüyormuşçasına bilmektedir. Bu Gizemli Hipnozcu sayesinde, hipnozu ve kendi kendine hipnoz yapmayı öğrenir ve bu süreçte, herkesin "umutsuz vaka" diye adlandırdığı Cem, 180 derecelik büyük bir değişim göstererek eski hâlini terk eder. Sonunda da çok başarılı bir kişi hâline gelir.

Kitap, her ne kadar tür olarak arada bir konumda kalsa da zaman zaman gizemli bir havadadır. Mesela Gizemli Hipnozcu'nun kimliği ve Cem ile ilgili şeyleri nasıl bildiği merak konusudur. Kitabın sonunda bu gizem açıklığa kavuşur ve bu gizem okuyucuyu adeta şaşkına çevirmekte, adeta sarsmaktadır.

Yazarlar, her ne kadar, kitabın ilerleyen sayfalarında konuyu sadece Cem ve Gizemli Hipnozcu arasında sabitleseler ve zaman zaman yan konuları ve karakterleri unutsalar da, aslen romancı olmamalarına rağmen fena bir iş çıkartmıyorlar. Kitap zaman zaman "indüksiyon" adı verilen hipnoz metinlerinde sıksa da geneline baktığınızda akıcı bir kitap.

Kitap, hipnoz konusunun yanı sıra "Hayatta bir kişiye ancak kendisi yardım eder." ve "Bir kişiye yardım için doğru zamanı beklemek gerek." gibi yan fikirlere, mottolara sahip.

Kitabı, hipnoz ile ilgili bilgisi olsun veya olmasın, özellikle hipnozu merak eden, öğrenmek isteyen ve otohipnozu öğrenmek ve yapmak isteyenlerin okuması gerektiğini düşünüyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...